Hjärtstartare räddar liv

hjärtstartareHjärtstartare kan rädda liv. När någon får hjärtstillestånd kan det handla om sekunder. Dessa sekunder ökar skillnaden rejält mellan chansen att överleva och risken att dö. Med en hjärtstartare sparar man alltså tid, och personen får snabbare hjälp. För även om man ringt ambulans, precis som man ska, kan det ändå ta en stund. Att bara använda sig av HLR kan såklart också hjälpa, men en hjärtstartare är ändå mer effektiv.

Hjärtstartare idag är dessutom relativt enkla att använda, samt finns nästan överallt i samhället då de flesta verksamheter köpt in. De hjärtstartare vem som helst kan använda är inte samma som de har på sjukhus, men är nästan lika effektiva.

När faran är framme och man tror att någon fått hjärtstillestånd hjälper dessa hjärtstartare en även där. De läser av hjärtats rytm, och bestämmer om det verkligen behövs en hjärtstartare, eller om man klarar sig på HLR.

Behövs en hjärtstartare berättar den även under hela vägen hur man ska göra. Det är alltså enkelt att använda, och ökar personens chans för överlevnad enormt. Även om ambulansen kommer fort, kan man ändå säga att det är just du som räddat ett liv med hjälp av en sådan hjärtstartare.