Snöskoter och miljön

Precis som allting annat som använder bensin så har en snöskoter ett visst ekologiskt fotavtryck. Det finns så klart saker man kan göra för att förminska detta fotavtryck, till exempel kan man byta från vanlig bensin till alkylatbensin som ofta används i fritidsbåtar och arbetsmaskiner. Har man pengar till övers att lägga på sin snöskoter så kan man även byta motor. En snöskoter med en tvåtaktsmotor bör bytas till en fyrtaktsmotor eller till en direktinsprutade tvåtaktsmotor. Detta kostar dock pengar, pengar som man oftast inte har. Har du inte köpt din snöskoter än utan sitter bara och funderar på att göra det så kan det vara bra att digerera tankarna till märket Yamaha, som är det enda märket på marknaden för närvarande som nästan bara har fyrtaktsmotorer i sina maskiner. Undantaget är modellen som heter Viking. Men miljöpåverkan är ju inte bara utsläppen som blir när du kör igång motorn, utan även buller och liknande. Därför är det först lag på att en snöskoter inte får köras på vägar eller i bostadsområden, utan bara i skogen, och sedan är det även förbjudet att köra din snöskoter i nationalparker och djurreservat. Snöskotrar skall hållas på utmärkta leder, helt enkelt.